Veel kinderen vinden kleien met brooddeeg een ontzettend leuke activiteit. Het leuke ervan is ook dat de werkstukjes bewaard en geverfd kunnen worden als ze eenmaal gedroogd zijn! Het is trouwens ook dé manier om leuke, originele kindertraktaties te maken!

Het juiste recept

Er zijn veel verschillende verhoudingen te vinden voor het kleien met brooddeeg. Wij hebben goede ervaringen met onderstaand recept;

  • 1,5 kopje bloem
  • 0,5 kopje water
  • 1,0 kopje zout
  • 2 eetlepels olie

Meng de ingrediënten door elkaar en blijf kneden tot er een mooie gladde massa is ontstaan. Is de klei te droog voeg dan een beetje water toe. Is de klei te plakkerig, voeg dan kleine hoeveelheden bloem toe.

Kleien in kleur

Natuurlijk kun je de vormpjes verven met plakkaatverf als ze in de oven zijn geweest. Een leuke variant is het kleien met gekleurd brooddeeg. Hiervoor meng je een paar lepeltjes plakkaatverf door het brooddeeg voordat je er mee begint te kleien. Het heeft dan al direct een vrolijke kleur en hoeft niet (maar kan nog wel) geschilderd worden.

Afbakken in de oven

Als de vormpjes af zijn moeten ze drogen. Leg ze in een niet voorverwarmde oven (geleidelijk opwarmen voorkomt scheuren) en verwarm deze naar ongeveer 150 graden. Je moet rekening houden met minimaal 1,5 uur baktijd. Je kunt controleren of de vormpjes goed uitgehard zijn door erop te tikken met een vork. Als ze hol klinken zijn ze klaar!